Hvornår kan man fyre fyrværkeri af?

Hvornår kan man fyre fyrværkeri af? Det er et af de helt store spørgsmål, der tit dukker op i december. Her skal man nemlig lige være opmærksom. Det kan være svært at sætte sig ind i reglerne, derfor har MPP, skrevet denne artikel netop til dig, der brænder inde med det spørgsmål. 

 

  • Reglerne er, at du fra den 27. december i år, og frem til 1. januar må fyre fyrværkeri af, men der er nogle regler, man skal følge. 

 

I slutningen af december begynder himlen at få lidt mere fest og farver om aften, det bliver nemlig til til at fyre fyrværkeri af. Dette sker ofte med flere knald og brag klokken 12, den 31 december. 

Hvornår må man købe fyrværkeri?

Du må købe dit fyrværkeri den 15. december, men du må ikke anvende det, før den 27 december. Derfor skal du vente med at benytte dit fyrværkeri efter juleaften. Derfor er det en god ide at vente lidt, hvis man ikke kan lade være med at fyre sit fyrværkeri lige med det samme. Mange butikker har åbent den 15. december og man kan sikkert spare nogle penge, når man køber fyrværkeriet før, men de fleste plejer at vente til efter juleaften, hvor fyrværkeri for alvor går i gang. 

NEM-vægt

Du har derfor ganske god tid til at gøre dit fyrværkeri indkøb inden nytår, for at sikre dig dit forbrug af, raketter, sortimenter, batterier, og junior sortimenter, til den helt store afslutning den 31. december. Men du skal stadig huske, at myndighederne har klargjort reglerne, derfor er det kun tilladt som sagt at fyre fyrværkeri i dagene mellem den 27. december og 1. januar. Resten af året er det dermed ulovligt at brænde af. Du må dog stadig gerne opbevare dit fyrværkeri til næste nytårsaften, som privat har man lov til at opbevare maksimalt 5 kg. krudt eller NEM i dit eget hus eller lejlighed. Du skal derfor kigge efter indholdet af NEM-vægt i fyrværkeriet, når du køber.

Kig efter NEM-vægten, se på billedet.

Hvornår kan  man fyre fyrværkeri af?
Hvornår kan man fyre fyrværkeri af?

 

Men det er typisk meget store mængder man indehaver, hvis man har over den tilladte NEM-vægt. Vi har lavet et eksempel til dig, således du kan se, hvor meget fyrværkeri, der eksempelvis skal til for at overgå den tilladte NEM-vægt. 

Eksemplet her viser, hvor meget 5 kg. NEM vægt er: 

Et lille batteri eksempelvis: 25 skud, Sortskæg: 25 gram. NEM-vægt. 

 

Et mellem batteri: Copenhagen, 49 skuds: 970 gram.  NEM-vægt. 

 

Det helt store batteri: Beta Compound batteri, 100 skud, 1719 gram. NEM-vægt. 

 

En fontæne, her skal man være en lille smule opmærksom, nogle fontæner har nemlig et højt indhold af NEM-vægt, Jet fontæne i dette eksempel har: 540 gram. NEM-vægt. 

 

En pakke heksehyl, som i dette eksempel indeholder: 50 gram NEM-vægt. 

 

Et normalt juniorsortiment, Big boks Junior sortiment indeholder 199 gram NEM-vægt. 

 

Et raket sortiment på 9 stk, som Dragon Ekstreme indeholder 584 gram, NEM – vægt. 


Horror som er en kugleraket indeholder: 70 gram, NEM-vægt. 

 

Et Sortiment som Burnout, der indeholder flere forskellige batterier og raketter, har: 495 gram. NEM Vægt. 

 

Et raket sortiment på 5 stk. som Dragon Combi, indeholder 312 gram Nem vægt. 

Dette giver i alt 4964 NEM-vægt. Det er derfor kun, hvis man er rigtig glad for at fyre fyrværkeri af, at man skal have nogenlunde styr på, hvor meget man må opbevare i sin egen husstand.

Tilladelse til at opbevare mere end 5 kg. NEM VÆGT

Hvis du derimod, elsker at have fyrværkeri, så kan man faktisk søge om tilladelse til at opbevare mere fyrværkeri. Dette skal du gøre hos det kommunale beredskab. Husk at søge om tilladelse inden du har købt for mere end 5 kg. NEM-vægt, hvis man køber over det tilladte, giver det en bødestraf til dig, når du opbevarer for meget. 

Du kan finde flere oplysninger om opbevaring af fyrværkeri på borger.dk 

Søg tilladelse til at fyre fyrværkeri af uden for sæsonen

Vil du eksempelvis fejre, at du bliver 30 år, eller afslutte et bryllup af med maner uden for fyrværkeri sæsonen (27. december – 1. januar) , så skal du kontakte en autoriseret festfyrværker, og planlægge det helt store event med den kontaktede person. Alt dette kan du læse mere om hos Sikkerhedsstyrelsen.  

Hvor må jeg fyre fyrværkeri af? 

Dit indkøbte fyrværkeri må ikke bruges eller anvendes i afstand der er mindre end 100 meter væk fra bebyggelse med et letantændeligt tag, hvis det er i vindens retning gælder afstanden 200 meter. Det samme regelsæt er tilegnet, når du befinder dig i nærheden af nåletræer og lyng, her skal afstanden mindst være 100 meter – i vindens retning 200 meter. Når det kommer til at fyre raketter af, så er afstanden minimum 200 meter væk fra bygninger med et stråtag, hvis det er i vindens retning – 400 meter.

 

Gode ting at huske på

Når man er i kontakt med fyrværkeri, antænder det, opbevarer det, eller i andre tilfælde, så er det vigtigt at huske på: 

I udgangspunktet dækker din egen ulykkesforsikring ikke, hvis du har selv har anvendt ulovligt fyrværkeri. Det vil sige, at hjemmelavet eller fremstillet fyrværkeri du har skabt ikke kan dækkes af den ulykkesforsikring, du har har tegnet med dit forsikringsselskab. 

Det samme regelsæt er gældende, hvis man kommer til skade i forbindelse med fyrværkeri, når man er fuld/beruset. Selvom dit fyrværkeri var købt på lovlig vis, kan din egen ulykkesforsikring ikke dække dine omkostninger i forbindelse med den skade. Du selv har påført dig. 

Husk, at hvis du var fuld/beruset i øjeblikket. Hvor du anvendte dit fyrværkeri, hvor du ødelagde bygninger eller forvoldte skade på mennesker, dækker din egen ansvarsforsikring ikke. 

Du bør altid respektere fyrværkeriet og tænke på personerne omkring, og ikke mindst dyrene. Derfor opfør dig pænt, ikke smide fyrværkeri ikke genstande, menneske eller dyr. 

 

Vi ønsker alle et fantastisk godt nytår. 

Husk du kan købe fyrværkeri til afhentning og levering her på vores side.

Hvornår kan man fyre fyrværkeri af?Hvornår kan man fyre fyrværkeri af?Hvornår kan man fyre fyrværkeri af?Hvornår kan man fyre fyrværkeri af?Hvornår kan man fyre fyrværkeri af?Hvornår kan man fyre fyrværkeri af?Hvornår kan man fyre fyrværkeri af?Hvornår kan man fyre fyrværkeri af?Hvornår kan man fyre fyrværkeri af?Hvornår kan man fyre fyrværkeri af?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *