Lighter
Lighter
En lighter er en optimal og mobil enhed, der kan generere ild og kan bruges til at antænde forskellige genstande, såsom cigaretter, gaskomfurer, fyrværkeri, stearinlys, brændeovnen eller et bål. En lighter kan forekomme i en metal- eller pastbeholder, der vil indeholde brandfarlig eller komprimeret væske.
Dens indhold består af gas og tændings mediet, der skaber flammen. Hertil er mekanismen skabt, at den vil være slukket efter endt berøring. Alternativt kan den antænde det endelige mål ved hjælp af elektricitet eller i forbindelse med varmeelementstrøm.
Vores lightere:
Stormlighter
Stormlighterne er produceret af den tyske virksomhed Unilite, der har testet deres produkter i barske naturlige omgivelser for at opnå den optimale effekt af en flamme. Dette lette, vind- og vandtætte produkt er perfekt til camping, sejlsport, fyrværkeri og soloeventyernes ekstreme krav. Produktet kommer af kolli af 20 stk. og findes i flere forskellige farver. Den indeholder en flamme-indstillingsskrue og påfyldningsventil. Man kan derfor genopfylde den når som helst. Dette skal være med genopfyldelig butan. Denne holdbare og eventyrlige lighter leveres med brændstof.
Stormlightere
Effektive stormlightere, der virker i alt slags vejr. Denne holdbare lighter kan anvendes både til udendørs og indendørs brug. Den kan direkte genopfyldes, når der er behov.
Køb herFordele ved Stormlightere:
Der er mange fordele for vindtætte lightere. Det indlysende er, at de er vindtætte og kan praktisk talt benyttes i stormvejr. Den langt mest betydningsfulde forskel mellem hvert alternativ af produkterne kan være brændstof/mængden af det.
Ulempen ved stormlighterne er, at de har en lidt lavere brændstofmængde, men fordelen er, at man ikke skal antænde den utallige gange for at antænde noget, når vinden blæser. Derfor kan det vise sig, at brændstofmængden er større end hidtil, når man ikke bruger energien eller mængden i samme tilfælde som en almindelig. Derfor er den generelle ydeevne højere i dårligt vejr, og simpelthen fordi de ikke tilføjer en højere flamme end nogle andre. Begge muligheder kan tilbyde enestående effektivtet under ugunstige forhold som vind og regn.
Væskefyldte lightere bruger nemlig et brændstof, der ikke opløses eller fordamper i kraftig vind, hvilket sikrer at den forbliver antændelig selv under våde eller blæsende forhold. Stormlightere har et godt ry på verdensplan: De indehaver en højtryksflamme der kan peges i enhver vinkel, endda næsten på hovedet.
Faktisk er det normalt ikke nødvendigt at beskytte denne flamme med dine hænder, når enheden tændes i vinden. Det robuste produkt skaber en kontrollerbar klar blå indre flamme, hvilket gør ilden fra den temmelig smukke.
Når en cigar skal tændes eller et lys, kræves det at flammen holdes mod tobakken i et stykke tid. Som sagt under blæsende omstændigheder kan en standard lighter ikke altid gøre dette i de fleste tilfælde.
Disse stormlighter kan potientielt skabe en kontrollerbar stor flamme i stærk vind.Derfor anbefales de til at blive anvendt udendørs, men kan i den grad også anvendes indendørs. Denne lighter er CE-godkendt.
Flint lighter
Flintlighteren er den mest almindelige og velkendte, der findes. Vores podukter er produceret efter overenstemmelse (CE-godkendte) og kan anvendes til husstandsbrug.
Dette produkt er til almennyttig brug og kan bedst anvendes til at antænde, fyrfadslys, stearinlys, cigaretter og andet tobak. Den sælges i kolli til virksomheder og findes i flere forskellige farver.
Den indehaver en flamme-indstillingsskrue, men kan ikke genopfyldes. Flint-lighteren er altså en engangslighter. Den leveres med brændstof og er altså derfor klar til brug.
Flint Lighter
Her kan du købe den klassiske engangslighter. Den kan anvendes til lidt af hvert, og forekommer i flere forskellige farver. Varen kan ikke blive genopfyldt.
Køb herFordele ved flint lighter:
Der er nogle gode fordele ved engangslightere: Det første er, at den er let at producere og billigere end eksempelvis stormlightere, men dertil forekommer den i en noget skrøbeligere beholder.
Den skrøbelige form gør, at hvis man taber den, kan den blive ødelagt. Den er dog pålidelig, og kan anvendes indendørs, hvor den virker effektiv til at antænde diverse stearinlys og cigaretter. Den er bekvemmelig at anvende og kan nemt betjenes af enhver. Derfor anbefales dette produkt til indendørs brug.
Rubber Jet
Dette er en stormlighter. Den er produceret af den velkendte tyske virksomhed Unilite, der ligeledes har testet og analyseret produktet i flere forskellige omgivelser for at udvikle den mest effektive.
Denne håndgribelige model er vind- og vandtæt. Den egner sig perfekt til udendørs aktiviteter såsom camping, vandreturer, fyrværkeri, sportsaktiviteter og lignende. Rubber-Jet-lighteren sælges i kolli af 15 stk. og findes i 3 forskellige farver: Rød, blå og sort.
Den har vippelåg, hvor man skal løfte i låget for at antænde flammen. Den indehaver en flamme-indstillingsskrue og påfyldningsventil.
Man kan af den grund genopfylde den, når den er løbet tør for brændstof. Denne håndgribelige Denne håndgribelige og holdbare lighter leveres med brændstof.
Fordele ved Rubber Jet:
Den moderne lighter har en jet-flamme som er vindtæt og er ideel til indendørs såvel som udendørs brug. Den mest betydningsfulde forskel for Rubber Jet, er at denne lighter har et forholdsvis lille brændstofmængde, men den kan genopfyldes til enhver tid.
Den er dog effektiv under ugunstige forhold som vind og regn, og kan frembringe en klar flamme under blæsende omgivelser, hvilket en engangslighter kan have meget svært ved.
Derfor er det ikke en nødvendighed, at man beskytter flammen fra den, når produktet tændes i blæst og regn. Dette er en klar fordel i forbindelse med antændigen af eksempelvis fyrværkeri og udendørs fakler.
Turbolighter
Du ved med sikkerhed, at denne “storm-lighter” kan antænde nærmest alt. “Tokyo Turbo Jet” er ligeledes et produkt af den tyske virksomhed Unilite. Virksomheden har testet dette produkt i hårde omgivelser for at effektivisere og forbedre den.
Denne nærmest gasbrænder – lighter kan anvendes både indendørs og udendørs, men som udseendet kendetegner er den exceptionel til udendørsbrug. Her anvendes den til campingture, vandring, teltture, og lignende udendørs aktivteter. Den sælges i kolli af 12 stk. og findes i 4 forskellige farver: Sort, hvid, rød og blå.
Turbo Jet har en øverste knap, man skal trykke ned for at antænde flammen. Produktet indehaver flammeindstilling, og påfyldningsventil. Man kan altså også genopfylde produktet, når den er løbet tør for brændstof. Dette fantastiske produkt leveres med brændstof.
Fordele ved Tokyo Turbo Jet:
Der er utallige fordele ved denne stormlighter. Dette produkt har et godt ry for at være meget pålidelig. Den kan antændes i både blæst og regn, ja og nærmest stormvejr. Under blæsende omstændigheder kan dette produkt antænde dit formål.
Disse produkter kan potentielt skabe en utrolig stærk flamme i kontrol. Hertil kan man have en meget kontrollerbar flamme, når man antænder produktet, hvilket også gør den essentielt til flambering.
Her kan du læse mere om vores lightere eller generelt historien omkring den. Ellers kan du altid kontakte vores medarbejdere, hvis du har spørgsmål eller behov for hjælp til netop at finde den bedste løsning for dit indkøb.
Historen om lighteren
Med det stigende fokus på udviklingen af selvantændelige friktions tændstikker i det 19. århundrede, hvor fokusset var at udvikle ild i forbindelse med komprimeret væske. Undersøgelserne markerede begyndelsen på en ny slags industri af enheder, der snart ville blive avancerede, nemme at fremstille, lette at bruge og billig i produktion. Ethvert hjørne af verdenskortet kender til den lille genstand, at alle kan sætte sig i stand til at lave pålidelig ild.
Allerede før lighterens opfindelse samt fremkomst var fyrtøjet i 1700-tallet et eftertragtet middel for at optænde brændeovnen. Et fyrtøj kan bedst beskrives som en æske, hvor indholdet var en flintesten inklusiv et nogenlunde antændeligt materiale eksempelvis et stykke stof. Fyrtøjet fungerer som den fortidige forgænger. For at kunne antænde ilden, skulle man anvende flintestenen og “slå” den imod æsken. Æsken var fremstillet af metal og heraf, ville gnisterne opstå, antænde stoffet og skabe ild.
flintelås-pistolerne
I 1770’erne blev flintelås-pistolerne omdannet til en slags forløber for lightere. Hermed var fyrtøjets dominans periode forbi. Flinte-pistolerne havde samme funktion og var en videreudvikling af fyrtøjet. Dette produkt fungerede således, at de indvendige flintesten skaber en friktion, hvorefter gnisterne forekommer, der vil antænde det angivet mål.
Den allerførste virkelige lighter blev dog først opfundet i 1823. Dette var gennem en større indsats fra den berømte tyske kemiker Johann Wolfgang Döbereiner (1780-1849). Hans opfindelse, der snart blev kaldt “Döbereinersches Feuerzeug”, indledte en æra, hvor det pålideligt kunne opstå ild ved beholderens åbning.
Opfindelsen fungerede ved, at brinten i beholderen antændes, når den kommer i forbindelse med platin. Döbereiner skabte dermed produktet, hvor nu en flamme fremkom i stedet for gnister. Eftersom lighteren var meget stor, vanskelig at anvende og ekstrem farlig, blev den ikke et populært salgsstykke. Derfor blev den kun nogenlunde fremstillet i et mindre antal. Döbereiners opfindelse blev solgt i perioden fra 1823 til slutningen af det 19. århundrede.
Den ungarske kemistuderende
Inden man kom frem til vore dages kendte lighter, brugte flertallige opfindere mange år af deres liv på at udvikle forskellige teknikker til at forbede deres almindelige. Den engelske kemiker John Walker skabte det første “friktionstræ” i 1826. Hertil opfandt den unge ungarske kemistuderende Jans Irinyi “Noisless Match” i 1836, franskmanden Charles Sauria tilføjede det velkendte, men også farlige hvide fosfor som hovedingrediens. Ydeligere opdagede Gustaf Erik Pasch Sikkerhedstændstikken i 1844. Den første betydelige innovation indenfor området efter Döbereiner kom i 1880 med patentet på lighter-opfindelsen: Ferrrocer fra Carl Auer Von Welsbach i 1903. Denne skabelse førte til fødslen af de små moderne bærbare og deres lille flint. Der sidenhen har haft en betydningsfuld rolle i skabelsen af ild. Med den store antal gnister var den defor populær.
Det legendariske produkt
Efter at Carl Von Welsbach havde udviklet Ferrocer, begyndte flere producenter rundt omkring i verden at lave deres egne lettere designs ved hjælp af benzin og blandt andet petroleum. En af de første og mest populære modeller af lightere kom fra Roson Company, som begyndte deres storstilet produktion af PistOliter (1910) og Wonderlite (1913). Begge produkter lignede den velkendte opfindelse, men i stedet for gas anvendte lighterne benzin som brændstofkilde. I året 1932 grundlagde George Grant Blaisdell det berømte firma “Zippo”, som stadig eksisterer den dag i dag. Blaisdells legendariske opfindelse blev et øjeblikkeligt hit. Med reklameringen af uovertruffen pålidelighed, livsgaranti og “vindtætte” flammer, forblev dette produkt forankret i den nordamerikanske folkekultur, hvor den stadig er meget populær i dag.
Den første “rigtige” automatiske kom fra Ronson Company i 1926. Denne model, kaldet ”Banjo”, der mest af alt lignede en guitar i sin udstråling, gav de tilfredse brugere mulighed for at trykke på knappen, der skabte en flamme, for at herefter at kunne trykke på udløserknappen, der slukkede flammen. I slutningen af 1920’erne var der i alt fire hovedtyper af dem: manuelle, halvautomatiske, automatiske, og såkaldte tændtændere.
Vidste du at, Butan var den vigtigste brændstofkilde for lightere i 1950’erne? Butan som et brændstofmiddel i produtet muliggjorde udviklingen af virkelig lette engangstændere, der hurtigt blev en populær salgsvare rundt om i verden. En anden moderne innovation var den piezoelektriske gnist, der erstattede flinthjulet.
Hvilke lightere findes der?
Som tideligere beskrevet blev den allerførste lighter opfundet i 1823, men det var først omkring den amerikanske depression, at deres popularitet steg ydeligere. Økonomien var tilbagegang efter Wallstreet-krakket i 1929, folk blev depromerede af den økonomiske situation, for at komme gennem dagens trængsler begyndte mange at ty sig til cigraretter og tobak for at overleve.
Der var fire forskellige typer på det tidspunkt i slutningen af 1920’erne:
Strikers
Den såkaldte Striker, som indeholdte brændselsstoffet kaldet Ferrocer, der blev anvendt til at skabe gnisten. Den var især populær på grund af dens lethed.
Manuelle
Manuelle, lignede i stor grad alle andre de moderne, men forskellen var det manuelle. Denne opfindelse, skulle nemlig klemmes i et håndtag for at kunne antænde brændstoffet for derved at skabe ild.
Semi automatiske
Den semi automatiske, som indehaver navnet Colibri efter opfinderen, er halvautomatisk fra 1928. Den blev udbredt til primært cigarer og er stadig populære i dag.
Automatiske
Den allerførste automatiske lighter blev udviklet af virksomheden – Ronson. Vi har allerede stiftet bekendtskab med denne type, nemlig Banjo. Den fungerede som sagt således, at når håndtaget blev skubbet ned, forsvandt ilden og gnisten samtidig.
Hvordan virker den?
Lightere bruges af rygere såvel som alle mennesker, der anvender det i dagligdagen og til begivenheder. I dette afsnit vil vi fortælle dig om mekanismen bag den første og moderne lighter.
The First Lighter
Det første aspekt er nogenlunde indlysende: Ilden er skabt ved forbrænding af et brændstof. En lighter er intet mere end en beholder til dette bestemte brændstof. De første, hvis opfindelse tilskrives en ejendommelig tysk kemiker som vi kender nemlig Johann Wolfgang Döbereiner (1780-1849). Opfinderen fandt ud at lagre hydrogengas, der som et gasformigt produkt af en kemisk reaktion flød på en opvarmet platinkatalysator og satte den i brand. Flammen, som herefter fremkom var blød og ikke voldsom, men det afgav en meget ubehagelig lugt. Döbereiners opfindelse gjorde imidlertid optændingen af bål til madlavning eller brænde af træ ekstremt hurtigt og bekvem.
Den moderne lighter
Den moderne lighter kunne aldrig være blevet til, hvis den berømte østrigske kemiker Carl Auer von Welsbach ikke havde opfundet “Ferrocer”, en lagering af jern og cerium, et sjælendt metal, der fremtvinger gnister, når det oxideres hurtigt. For at opnå dette, så skal du slå det mod et objekt. Dette slap man i forbindelse med Ferrocer , hvor gnisterne kunne antænde lettere materialer.
Den moderne form opbevarer ikke længere brint som hidtil, men buthan. I første omgang var det benzinopbevaring, indtil flere opfindere indså, at buthan skabte en mere kontrolleren flamme og afgav den mindst ubehaglige lugt. Den kan trykkes og opbevares, hvilket får den til at eksistere som væske. Når trykket frigives, fordamper væsken øjeblikkeligt for at danne butangas. For at understrege det, så er gasformig butan brandfarlig og antænder stortset alt med den mindste gnist.
Sådan virker den
Dets metalhjul skal gnides ned med din tommefinger, og herefter skabes en svidende gnist. Samtidig åbnes en ventil, hvorfra butanen nemlig frigives og fordamper (bliver trykløst), så snart den forlader dens beholder. Gnisten skabes direkte over ventilen, som derefter simpelthen antænder gassøjlen. Resultatet er en rolig, ægformet flamme, som er klar til at antænde det du lige præcis ønsker.
“Clippers” eller “Zippos” lighterne, der implementerer denne mekanisme, er en æstetisk fornøjelse, men også en af de lidt dyrere. De billigste bruger et piezoelektrisk materiale, der omdanner mekanisk energi til elektrisk energi. I modsætningen til Ferrocer, er et piezoelektrisk materiale ikke pyroteknisk, men dets elektriske ændres, når det deformeres af den mekaniske kraft.
Når man klikker på sådan en, deformeres piezoelektriske materiale og leder en strøm. Over ventilen, ved hvilken butanen forlader, skaber to separate ledninger en såkaldt bue, en elektrisk udladning eller et plasma mellem dem, ligesom de nuværende elektriske ladninger, der omgiver vores tordengud, Thor. Denne udledning antænder den trykløst gas som en gnist og skaber en stearinlignende flamme.
Hvis der skulle opstå spørgsmål i forbindelse med produkterne, angående levering, eller genrelt, så kan du kontakte os her.
Niels Bohrs vej 24, 8670 Låsby – MPP.
Vi sælger også fyrværkeri til nytår klik her.